Pyszny Fast Slow Foodowy obiad? Azjatyckie wege burgery z buraka i quinoa z pieczoną marchewką :) Mistrz! Wegańskie, bezglutenowe!

Zastanawiacie się czasem jak zrobić pysznego weganskiego burgera? Jest kilka wyjątkowych i genialnych sposobów 😊 Dziś podsylam Wam jeden z nich! Pieczony burak w połączeniu z kaszą Quinoa czyli komosą ryżową! Z dodatkiem imbiru smakuje absolutnie egzotycznie 😊 Do tego zamiast frytek duszone markewki w imbirze i cynamonie z glazurą daktylową i sezamem! ❤❤❤ Pysznego weekendu Wam życzę! 




SKŁADNIKI:

Burger:
Buraki - 4 średnie ok 400 gr
Quinoa - 1/2 szklanki suchej
Sezam - 2 łyżki
Dowolna mąka bezglutenowa (u mnie teff, może być ryżowa) - 2 łyżki
Jarmuż - 4 duuże liście
Czosnek - 2-3 ząbki
Czosnek niedźwiedzi - opcjonalnie 1 łyżeczka
Imbir sproszkowany - 1 łyżeczka
Sól himalajska ok 1 i 1/2 łyżeczki
Chilli 1/2 łyżeczki
Trawa cytrynowa, ewentualnie skórka z eko cytryny 2 łyżeczki

Sos I:
Dojrzałe awokado
Czosnek
Sok z polowy cytryny - do smaku
Sól himalajska

Sos II: Harissa

Marchewki pieczone:
Młode marchewki - u mnie 8 małych 
Olej kokosowy lub masło klarowne (dla niewegan)
Syrop daktylowym (lub ewentualnie miód dla niewegan)
Sól himalajska - szczypta
Imbir sproszkowany lub świeży - do smaku, ok pół łyżeczki
Cynamon sproszkowany - ok pół lyzeczki

PRZYGOTOWANIE:

Burger: 
Buraki umyj, upieczony w całości w piekarniku zawijając w papier do pieczenia. Wystudź i obierz. Kaszę quinoa ugotuj. Buraki pokrój na kawałki. Przełóż do urządzenia wysoko obrotowego.  Dodaj czosnek, jarmuż oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj na gładką masę. Dodaj kaszę i wymieszaj. (Tu bym spróbowała,  czy smak jest ok). Dodaj mąkę teff lub inną bezglutenową i dokładnie wymieszaj. Formuj burgery dłońmi i smaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, albo upieczony w piekarniku w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu aż podpieką się na zewnątrz a w środku będą miękkie 😊 Podaj w bułce bezglutenowej z ulubionymi warzywami i sałatą oraz kiełki. 

Sos I:
Awokado różnice widelcem. Dodaj wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz sól  i dokładnie wymieszaj. 

Marchewki: 
Marchewki umyj i obierz. Uduś lub upiecz z dodatkiem wody i oleju kokosowego lub masła klarownego. Jak marchewki będą miękkie dodaj jeszcze nieco tłuszczu i syrop daktylowy oraz sól, imbir i cynamon. Wymieszaj. Marchewki przełóż na talerz. Pole sosem. Posyp sezamem. Podawaj z burgerem.

Komentarze

Popularne posty