piątek, 21 października 2016

Karobowe ciasto z soczewicy z gruszką, bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie :D

Nic nowego ;) Robiłam już kilka razy :) Ciacho śniadanie, ciacho obiad lub ciacho kolacja. Energetyczne i poprawiające humor :) Sycące, ze zdrowych rośliwnnych i naturalnych składników :) Polecam, spróbujcie :D Coś innego :)
Oczywiście jak zawsze u mnie, bez glutenu, bez cukru, bez nabiału :D



Składniki (na formę ok 19 cm):
ugotowana zielona soczewica - 2 szklanki
mąka owsiana bezglutenowa - 1/2 szklanki
mąka teff (z miłki abisyńskiej) - 1/2 szklanki
gruszki - dwie małe lub jedna duża
karob - 2 czubate łychy (do kupienia tutaj),
mąka z karobu - 2 czubate łychy (do kupienia tutaj)
mleko roślinne - 1 szklanka
ksylitol lub inne wybrane słodzidło (robiłam równiez z daktylami, ale potrzeba ich więcej) - 3 czubate łychy
olej kokosowy - 2 czubate łychy
cynamon - łyżeczka
kamień winny lub inny bezglutenowy proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:
Wszystkie mąki oraz składniki sypkie wymieszaj dokładnie w misce. W osobnej misce zblenduj na gładką masę ugotowaną soczewicę, mleko, ksylitol, olej kokosowy.  Dodaj d masy wymieszane sypkie składniki. Wymieszaj za pomocą robota kuchennego lub termomixa. Jeśli nie posiadasz z przykroscią stwierdzam,że pozostaje ci łyżka. Trochę to zajmie, ale da radę ;) Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszkę umyj, pokrój na plastry i ułóż na cieście. Piecz ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu :)

Smakowitości łasuszki ;) :D

2 komentarze:

  1. Cudowne! Bardzo lubię zestawienie gruszki z karobem, a w takim ciachu? Mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ja też uwielbiam :D Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...