piątek, 28 lutego 2014

Maslo orzechowe z nerkowcow, pyszne i zdrowe! Weganskie!

Tłusty czwartek za nami:) Weekend na chwilkę:) Zatem zróbmy coś pysznego i zdrowego na sobotnie śniadanie:) Masło orzechowe z nerkowców!! :) Idealne do naleśników, do zdrowego chleba np. tego, jak również do pełnoziarnistych kosteczek jak te :) Bardzo proste, szybkie, przepyyyszne i zdrowe!! Wystarczy tylko dzień wcześniej namoczyć orzechy :)





Nóż: Casa Bugatti



Składniki:
- ok 200-300 g orzechów nerkowca
- dobrej jakości woda
- 1-2 duże łyżki syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu, miodu lub 6-8 daktyli albo innego wybranego słodzidła (wg uznania, pamiętaj,że nerkowce same w sobie są już słodkie)
- ok 1/3-1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (dobrej jakości)
- 1/2 cynamonu (do smaku, dla zdrowia, opcjonalnie)
- troszkę wanilii (do smaku, opcjonalnie)
- szczypta kurkumy (dla zdrowia)



Przygotowanie:
Orzechy namocz na noc w wodzie. Rano powinny zdecydowanie powiększyć swoją objętość. Wodę odlej (na wszelki wypadek do szklanki). Do orzechów dodaj słodzidło (jeśli wybierzesz daktyle to również powinnaś je wcześniej namoczyć, można razem z orzechami), dodaj sól, cynamon, wanilię, szczyptę kardamonu i dokładnie zblenduj na bardzo gładką masę. W razie jakby orzechy się nadal ciężko mieliły możesz dodać trochę wody pozostałej po moczeniu orzechów. Jednak powinny się zmiksować bez potrzeby dodawania wody (w takiej sytuacji wodę wylej). Spróbuj czy smak Ci odpowiada, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw:) Przełóż do słoiczka :) 
Tadaam!! Gotowe :) Nie wiem jak to jest, ale u nas znika bardzo szybko po prostu łyżką prosto ze słoika :) :D
Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Jak długo takie masło może stać/ I chyba trzymać w lodówce, tak?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...