poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa curry z soczewicy, prosta wegańska, sycąca pychotka :-D

Mimo,że urlop na południu powinien obfitować w oliwki, wino i owoce morza, to równie często i chętnie jedliśmy soczewicę w curry, bo ją po prostu uwielbiamy:) Robi ją zapewne każdy z Was i każdy tez ma na nią swój własny niezawodny sposób:) Ja dziś podzielę się z Wami swoim :) Zapraszam na cudowną i bardzo prostą zupę curry z soczewicy :) Z dedykacją dla przyjaciela :)
 
 
 
Składniki:
- ok 200g czerwonej soczewicy (jakby nie bylo to żółta też się nada :))
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka plasterków imbiru
- 2 lyżki ekologicznej przyprawy curry
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry np. tao tao
- sos tamari bezglutenowy lub ewentualnie sojowy (uwaga! zawiera pszenicę)
- puszka mleka kokosowego bez konserwantów
- duża garść świeżej kolendry
- garść natki pietruszki (opcjonalnie)
- ewentualnie dodatkowo kurkuma, mielona kolendra.
- sól do smaku


 
Przygotowanie:
Soczewicę wypłucz na sitku i zagotuj do miękkości (od 15 do 30 minut zależnie od soczewicy). Dodaj ząbek czosnku, imbir, gotuj jeszcze przez chwilę. Dodaj mleko kokosowe, zagotuj. Dodaj przyprawę, pastę curry, ewentualnie mieloną kolendrę i kurkumę, wymieszaj. Dodaj sos tamari lub sojowy, sól do smaku. Wymieszaj i spróbuj czy słoność i currowość ci odpowiada. Wystudź, zmiksuj zupę blenderem (jeśli chcesz uzyskać krem). Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i ewentualnie natke pietruszki. Wymieszaj, podgrzej, posyp świeżą kolendrą, podawaj :) Cudownie pyszne! Polecam :)

 


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie smaki w wersji kremowej jeszcze nie jadlam...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ta kremowość idealnie do niej pasuje :) Polecam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...