czwartek, 5 czerwca 2014

Cudowne wytrawne muffiny ze szpinakiem :) Bezmączne, bezglutenowe, wegetariańskie :D

Tydzień temu na drogę do Toskanii zrobiłam pyszne wytrawne muffiny ze szpinakiem. :) Czasu nie było niestety, żeby się nimi podzielić.. Zatem dzielę się teraz :D Akurat weekendowo :D Bezmączne, bezglutenowe, bez cukru, bez sztucznych dodatków, bez bez bez ;-) :D Jedzcie! Cudowne i zdrowe!!!

 
 
 

Składniki:
- 1 szklanki białej kaszy gryczanej lub ewentualnie mąki gryczanej pełnoziarnistej
- puszka białej fasoli lub 240 g namoczonej i ugotowanej białej fasoli
- ok 80-100g świeżego szpinaku baby
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 10-12 suszonych pomidorów
- garść świeżej bazylii
- pół pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- (opcjonalnie dla mięsożernych mała puszka tuńczyka)
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe eko, może być migdałowe lub ryżowe)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia eko, bezglutenowego, z kamienia winnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- pieprz
- szczypta kurkumy
- pestki słonecznika do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Fasolę z puszki odsącz, jeśli używasz świeżej to dzień wcześniej namocz na noc, a następnie ugotuj, po wystudzeniu zblenduj na gładką masę. Jajka rozbij, białka i żółtka przełóż do osobnych misek. Do żółtek dodaj szpinak, bazylię oraz pokrojony czosnek. Dokładnie zblenduj, aż szpinak, bazylia i czosnek będzie drobniutki, dodaj zmiksowaną fasolę i zblenduj ponownie. Kaszę/mąkę gryczaną wymieszaj z solą, pieprzem, kolendrą, kurkumą i proszkiem do pieczenia. Przełóż do masy z jajek, fasoli i szpinaku, dodaj oliwę z oliwek i mleko roślinne, następnie zmiksuj. Przygotuj suszone pomidory. Jeśli są w słoiku to odsącz z oleju, jeśli w wersji suchej to namocz w gorącej wodzie, az zmiękną. Pokrój na drobne kawałeczki. Szczypiorek posiekaj. Pomidory i szczypiorek dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj (jeśli nie jesteś wegetarianinem tu możesz dodać też tuńczyka). Osobno ubij białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj do ciasta i ponownie delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny. Posyp pestkami słonecznika (najlepiej uprażonymi). Piecz ok 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
:-)

6 komentarzy:

  1. Przepiękne. Koniecznie wypróbujemy.Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Można pominąć szpinak i wsypać inne składniki np. Paprykę czy kukurydzę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można pominąć szpinak i wsypać inne składniki np. Paprykę czy kukurydzę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale trudno mi powiedzieć jakie będą w smaku. Szpinak też nadaje wilgoci :)
      Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :) Powodzenia i smacznego! Daj znać o efektach :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...