poniedziałek, 7 lipca 2014

Przecudowna i lekka malinova pavlova z dodatkiem jagód! :)

Kolejny raz robię ten pyszny lekki deser jakim jest pavlova :) I pochłaniamy go w ekspresowym tempie! :) :D Jest bardzo prosty, efektowny i ogromnie smaczny :D Jedynym warunkiem jest przygotowanie poszczególnych warstw dzień wcześniej :)
Róbcie:) Smacznego!
 
 

Składniki:
 
Na bezę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki ksylitolu
- łyżka malinowego octu winnego
 
Na krem:
- 400 ml śmietanki kokosowej lub gęstej części mleka kokosowego (jesli jadasz produkty mleczne możesz użyć mascarpone, chociaż ja nie jadam więc nie powiem Wam jak dokładnie się zachowa)
- 2-3 łyżki ksylitolu lub kilka świeżych lub suszonych listków stewii (w zależności od poziomu Twojej słodkości)
- płaska łyżeczka wanilii
 
Wierzch:
- szklanka malin
- szklanka jagód
- listki mięty i/lub melisy do dekoracji
 

Przygotowanie:
Uwaga! Bezę najlepiej zrobić dzień wcześniej wieczorem, ponieważ długo suszy się w piekarniku.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na papierze okrąg o średnicy ok 21 cm (najlepiej od talerza lub pokrywki). Piekarnik rozgrzej do 120 stopni. Ksylitol zmiksuj w młynku do kawy na puder. Białka ubij na pianę, dodawaj powoli ksylitolu i dalej ubijaj. Jak piana będzie już dobrze ubita dodaj malinowy ocet winny i ubijaj jeszcze przez chwilę. Niektórzy dodają do bezy mąkę ziemniaczaną. Według mnie jest ona zbędna i zupełnie nie potrzebnie dodaje kaloryczności temu lekkiemu deserowi. Najważniejsze przy ubijaniu piany jest serce włożone w przygotowanie deseru i wyczucie. Piana nie może być za długo ubijana, tak,że się rozdziela na "strzępy". Ma być bardzo trwała, jednolita i gęsta. Gotową pianę przełóż pianę na papier do pieczenia i uformuj okrągły kształt zgodnie z odrysowanym wzorem. Piecz 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Przełącz na suszenie i susz jeszcze 2 godziny 45 minut. Uchyl drzwiczki i pozostaw w piekarniku do wystygnięcia (najlepiej na noc).
Przygotuj krem. Gęstą część mleka kokosowego przełóż do miski. Zmiksuj dodając powoli ksylitol i wanilię. Odstaw do lodówki. Uwaga! Bezę finalnie przygotowujemy przed samym podaniem! I najlepiej od razu konsumujemy (chociaż z tym akurat nie ma problemu ;-)
Zatem przed podaniem ponownie chwilkę zmiksuj krem kokosowy. Wyłóż na bezę. Dodaj świeże maliny i jagody, udekoruj listkami mięty lub melisy:) I delektuj się pysznością!! :-)

3 komentarze:

  1. Nie dziwie się, że pochłaniasz go w ekspresowym tempie, bo to cudowne połączenie ! <3 pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony letni deser :) Robiłam go tydzień temu: również z dodatkiem jagód, malin i porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Uwielbiam bezy! Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...