Naleśniki gryczane-quinoa z musem jabłkowym i płatkami migdałów:)

Jabłuszka, jabłuszka, jabłuszka ciąg dalszy!!! I jeszcze jeden prosty przepis na ostatnie pyszne śniadanie! :D :) Zdrowe, bezglutenowe, bez pszenicy, bezcukrowe, wegańskie naleśniki z musem jabłkowym :) Lubimy to!!
 


Składniki:
Na naleśniki:
- 3/4 szklanki białej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę lub mąki gryczanej
- 3/4 szklanki kaszy quinoa zmielonej na mąkę lub mąki z quinoa
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej (opcjonalnie gazowana, jeśli chcecie bardziej pulchne naleśniki)
- 2 łyżki lnu złocistego zmielonego na mąkę
- 1 czubata łyżeczka chia lub babki płesznik
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- opcjonalnie łyżka słodzidła dla chętnych, chociaż ja nie dodaję, nadzienie jest wystarczająco słodkie ;-)
 
Na mus jabłkowy składniki znajdziesz tutaj!

Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie):
- płatki migdałów
- jagody goi
- jogurt naturalny lub śmietana (u mnie wegańska - migdałowa)


 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną, quinoa oraz len złocisty zmiel na mąkę w młynku do kawy. Dodaj wszystkie suche składniki, wymieszaj. Dodaj mleko roślinne i wodę zmiksuj lub wymieszaj ubijaczką do jajek :) Chia mogą w miarę nasączania trochę pęcznieć. W razie jakby ciasto było za gęste dodaj trochę mleka lub wody. Smaż na patelni beztłuszczowej. Podawaj naleśniki z musem jabłkowym posypane płatkami migdałowymi i/lub jagodami goi, listkami mięty, jogurtem.
  





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty