poniedziałek, 13 października 2014

Gofry bezglutenowe z czterech zbóż :-) Bez gotowej mąki, bez laktozy, bez cukru! :)

W weekend na śniadanie było bardzo gofrowo. Jak zwykle były to gofry bez glutenu, mąki, laktozy i cukru :) Z mojej własnej kombinacji czterech zdrowych zbóż:) U nas podane z dżemem żurawinowym produkcji własnej, świeżymi owocami i ekologicznym miodem z cudownej Pasieki Miłość, który polecam ogromnie!
 


Składniki na 4 duże okrągłe gofry):
- 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1/4 szklanki ryżu basmati
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki amarantusa
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie konopne)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 duże jajko lub dwa małe
- szczypta kurkumy
- masło klarowane lub olej kokosowy do wysmarowania gofrownicy
- wybrane zdrowe słodzidło - 1 łyżka (opcjonalnie, ja nie dosładzam, dla mnie zboża są wystarczająco słodkie:)
 
 
 
Przygotowanie:
Kasze i ryż oraz amarantus zmielić na mąkę (np. w młynku do kawy,thermomixie..). Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy kilka minut (u mnie na poziomie 4).
Ja użyłam masła klarowanego do natłuszczenia gofrownicy, co spowodowało, że gofry zrobiły się pysznie chrupiące :)
 
 

2 komentarze:

  1. Jejjjj wyglądają pysznie :D mamy taką samą gofrownice więc to połowa sukcesu :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na prawdę fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...