czwartek, 22 stycznia 2015

Wegańska prosta szarlotka na jaglance! Bez glutenu i cukru :) :-)

Weekend nadchodzi wielkimi krokami. Zróbmy sobie zdrowe ciacho ;-) Najlepiej szarlotkę z kaszą jaglaną :) Prosta i zawsze smaczna :-) :D


Składniki:
 
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 2 łyżki skrobii z tapioki
- 5-6 łyżek oleju kokosowego płynnego
- zianka wanilii z jednej laski
- 2-3 łyżki zdrowego słodzidła (u mnie akurat był ksylitol)
- dwie, trzy garście płatków migdałowych
 
Nadzienie:
- ok 1 i 1/2 kg jabłek, najlepiej słodkich, żeby nie dosładzać
- 1-2 łyżeczki cynamonu (do smaku)
- 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej lub lnu złocistego zmielonego na mąkę
- szczypta kardamonu
- szczypta kurkumy (dla zdrowia)
- sok z połowy cytryny do zakwaszenia jabłek ;-))



Przygotowanie:
Kaszę jaglaną upraż w suchym garnku. Przelek kilka razy wrzątkiem. Zalej 2 i pół krotną ilością wrzątku i zagotuj do wchłonięcia wody (ok 12 minut), odstaw. W między czasie jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki, podsmaż na patelni bez tłuszczu podlewając wodą do miękkości. Dodaj cynamon, kardamon, kurkumę oraz opcjonalnie słodzidło i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Kaszę jaglaną przełóż do miski, wymieszaj ze słodzidłem, mąką owsianą i wanilią. Rozpuść olej kokosowy do konsysyetncji płynnej. Dodaj do kaszy i ponownie dokładnie wymieszaj. Do jabłek dodaj mąkę owsianą lub lnianą i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. 2/3 ciasta wyłóż na spód formy dokładnie dociskając. Następnie wyłóż jabłka. Na wierzchu ułóż pozostałą część ciasta rozrywajac palcami. Przykryj ciasto folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię. Posyp ciasto płatkami migdałów i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź i podawaj :) Postaraj sie nie skusić na gorące ciasto ponieważ może się rospaść w trakcie krojenia. Szarlotka jest cudownaaa z lodami bananowo orzechowymi, na które przepis znajdziesz tutaj! :) Smacznego :-) :-D





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...