Francuskie tosty gryczane z pasta z awokado i pomidora :-)

Weekendowe śniadanie czas zacząć:) Bezglutenowe gryczane tosty francuskie z pastą z awokado i pomidora wjechały na stół :) Cudownej niedzieli!



Składniki:

Kilka kromek bezglutenowego chleba gryczanego (przepis np tutaj lub chleb do kupienia tutaj)
Jajko
4 łyżki mleka roślinnego (u mnie konopne)
sól himalajska
szczypta kurkumy dla zdrowia
1/3 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Pasta z awokado:
1 dojrzałe awokado
1 pomidor
Pół czerwonej cebulki
1-2 ząbki czosnku
Sól himalajska
Pieprz
Sok z połówki duużej cytryny (lub z całej mniejszej)
Natka pietruszki lub świeża bazylia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pasty. Awokado i pomidora umyj. Awokado obierz, rozgnieć widelcem na masę. Pomidora sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, pokrój na drobną kostkę. Cebulę również pokrój na drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj pomidora, czosnek i cebulę do masy z awokado. Dopraw solą himalajską, sokiem z cytryny oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Jajko umyj, rozbij, dodaj nieco soli himalajskiej, pieprzu i szczyptę kurkumy, a następnie roztrzep widelcem. Mleko (i tu uwaga są dwie wersje: wersja pierwsza dla świeżego chleba, wersja druga według mnie lepsza dla kilkudniowego chleba) albo dodaj do jajka albo umieść w osobnej miseczce. Na patelni rozgrzej 1/3 płaskiej łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego. Kromki chleba gryczanego zamocz z obu stron w mleku, a następnie w jajku lub od razu w mieszance jajka z mlekiem. Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Tosty przełóż na talerz. Na wierzchu ułóż mus z awokado. Posyp świeżą natka pietruszki lub bazylią. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty