niedziela, 15 marca 2015

Sałatka z buraka i dyni czyli podsumowanie dnia 13 postu i wejście w dzień 14 z optymizmem! :-)

Alohaa :) Dziś dzień 14 postu i jednocześnie ostatni. Od wczoraj zastanawiam się jak zdrowo wyjść z postu i postanowiłam rozpocząć od poszerzania diety o niedużą ilość kaszy jaglanej. Zatem jutro na pewno pojawi się zupa z dodatkiem jaglanki. Po dwóch, trzech dniach zacznę dodawać białko roślinne, a następnie tłuszcze roślinne zimnotloczone. Jeśli jadasz produkty pochodzenia zwierzęcego wdrażanie ich do diety zostaw na koniec. Podobnie jak kawę i herbatę (z wyjątkiem zielonej). Wszystko w odstępach kilku dni. Zasadniczo zdrowe wychodzenie z diety i wracanie do normalności żywieniowej powinno trwać tyle czasu co sam post. Natomiast nasze normalne jedzenie jest i tak bardzo restrykcyjne. Do"tradycyjnej normalności" nie wrócimy nigdy, cały czas będziemy utrzymywać całkowicie zdrowy sposób odżywiania :) Nie będzie to stanowić dla nas problemu, ponieważ fast foody, słodycze, mięso czy alkohol nas kompletnie nie pociągają i aktualnie są nam po prostu obce :-) 
Dziś jednak zanim przejdę do podsumowania całej diety w oddzielnym poście pragnę podrzucić Wam pomysł na kolejne danie, do którego zainspirowała mnie cudowna Asia K. :) Za co jej ogromnie dziękuję :-* :-)


Na obiad zaserwowałam zupę brokułową, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Natomiast podczas kolacji raczyliśmy się pyszną sałatką ze szpinaku, pieczonej dyni i buraka :) Pyszności!! Zagości na stałe w naszym menu :)


Składniki:
Kawałek dyni (u mnie pół hokkaido)
Kilka buraków w zależności od wielkości
Świeży szpinak
Zielona kolendra
Sok z połowy cytryny
Świeży sok jabłkowy 1-2 łyżki
Czosnek 1-2 ząbki
Szczypta kurkumy
Nieco soli himalajskiej
Ewentualnie trochę wody

Przygotowanie:
Buraki i dynię dokładnie umyj, obierz, pokrój w dużą kostkę, upiecz. Dynię piecz bez przykrycia ok 30-40 minut, natomiast buraki ok 50-60 minut w żaroodpornym szklanym naczyniu podlewając delikatnie wodą (ewentualnie w rękawie ok 45 minut).
Przygotuj sos. Zblenduj sok z cytryny z czosnkiem, sokiem jabłkowym, kurkumą, kolendrą, ewentualnie dodaj nieco soli himalajskiej. Szpinak umyj wyłóż na talerze. Na wierzch ułóż upieczoną dynię i buraka, polej sosem. 

Pomiędzy daniami popijamy świeżo wyciskane soki oraz koktajle warzywno-owocowe:

, Marchewka, burak, seler naciowy 
Burak, jabłko, jarmuż
Cukinia, kolendra, imbir, cytryna i limonka

Smacznego postuu :-))) 
#lifeisbeautiful #healthyrulles #kochamyzdrowie <3 :)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...