poniedziałek, 23 czerwca 2014

Czekoladowy krem z jaglanki z truskawkami:) Genialne bezglutenowe śniadanie :D

Uwieeelbiam takie śniadania, kiedy kompletnie nic nie jest przygotowane, nie miałam dzień wczesniej żadnego pomysłu, zaglądam do lodówki i po prostu jest kombinuję coś z niczego. Nie wiem jak to jest, ale na spontanie powstają najlepsze resztkowe dania ;-)
Tym razem z resztek powstał mus czekoladowy z owocami i migdałami :D Musiałam w niego oczywiście wcisnąć jakiego deserku czyli kawałeczka ostatnio zrobionego proteinowego brownie, ;-) :D
 


Składniki (na dwie całkiem duże porcje):
Na krem:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1 awokado
- mleko roślinne (u mnie konopne Good Hemp)
- 2 łychy kakao lub karobu
- szczypta cynamonu
(opcjonalnie można dosłodzić zdrowym słodzidłem np. miodem lub syropem z daktyli, albo niskokalorycznym np. ksylitolem lub świeżymi, albo suszonymi liśćmi stewii
Na wierzch:
- kilka garści truskawek
- garść migdałów
- po łyżeczce wiórków kokosowych
 




 
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zmiksuj z bananem, awokado, kakao lub karobem, szczyptą cynamomu  dodając taką ilość mleka,żeby konsystencja była dosyć gęsta (w sumie to Tobie powinna odpowiadać konsystencja najbardziej :)) Przełóż krem czekoladowy do pucharków, wstaw na chwilę do lodówki. Migdały upraż na suchej patelni. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na wierzchu kremu ułóż pokrojone truskawki, posyp prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Podawaj z kawałkiem proteinowego brownie lub innym zdrowym ciasteczkiem :) :D

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...