czwartek, 1 maja 2014

Torcik naleśnikowy z dynią, masłem orzechowym i kremem czekoladowym, bezglutenowy, bez cukru :)

Zawsze jak mam wolny poranek (a to się zdarza rzadko ;-)) staram się wyczarować na śniadanie coś innego niż na co dzień. A że jesteśmy miłośnikami naleśników, postanowiłam je po prostu podać w nieco innej formie... Tortu naleśnikowego!! Przepyszny, zdrowy, bezglutenowy, bezcukrowy, sycący torcik przekładany trzema różnymi masami :) Bardzo prosty, ale troszkę czasochłonny ze względu na smażenie naleśników. Polecam! Smacznego!! :D
 


Składniki:
Na naleśniki (powinno wyjść ok 16 naleśników, ale jak zrobicie 12 to już torcik będzie przyzwoity):
- 2 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie pół na pół gryczana z ciecierzycową, polecam również pełnoziarnistą ryżową i amarantusową)
- 3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe - nie dla dzieci)
- 2-3 jajka (jak duże to 2, jak małe to 3)
- 1-2 łyżki słodzidła (miód, syrop daktylowy lub z agawy, ksylitol, erytrol, melasa, stewia..)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża łyżka ekologicznej przyprawy do piernika
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)
 
Na mus dyniowy:
- tu poszłam na łatwiznę i kupiłam słoik ekologicznej dyni, ale możecie użyć 3 szklanek pokrojonej w kosteczkę dyni
- trochę słodzidła do smaku
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
 
Na masło orzechowe:
- ja zrobiłam własne masło z nerkowców, przepis tutaj.
Możesz użyć gotowego masła orzechowego. Pamiętaj, żeby było bez dodatku cukru, soli i nie z orzeszków smażonych na oleju. Najlepiej ekologiczne.
 
Na krem czekoladowy:
- zrobiłam własny krem czekoladowy z jaglanki i awokado. Przepis tutaj. Możesz użyć również kremu tylko z awokado. Przepis tutaj
 
 
 
Przygotowanie:
Naleśniki:
Tradycyjnie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy słodzidło, mieszamy, dodajemy mleko na zmianę z mąką po jednej szklance, cały czas mieszając trzepaczką, aż do dodania całej mąki i mleka. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, sól i przyprawę piernikową i jeszcze chwilę mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez tłuszczu.
 
Na mus dyniowy:
Jeśli mus jest ze słoika to chyba nie trzeba nic tłumaczyć ;-) Można go do smaku wymieszać z dowolnym słodzidłem. Jeśli nie mamy gotowego musu to dynię myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Dusimy na patelni, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby dodajemy trochę ciepłej wody. Przekładamy do miski, dodajemy słodzidło i cynamon i miksujemy na gładką masę.
 
Na domowe masło orzechowe  z nerkowców, przepis tutaj.
 
Na krem czekoladowy z jaglanki i awokado przepis tutaj. Lub z samego awokado tutaj.
 
Naleśniki smaruj trzema kremami i układaj jeden na drugim na zmianę tworząc coraz wyższy tort. Możesz polać ostatni płynną czekoladą (rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady bezcukrowej z łyżeczką oleju kokosowego) i posypać płatkami migdałów :) Smacznego!!
 
Moja dobra rada! Kremy i musy można przygotować dzień wcześniej. Naleśniki najsmaczniejsze są świeże, ale ostatecznie jak nie mam czasu to robię je dzień wcześniej wieczorem. Ułóż sobie przygotowanie tak, żeby rano usmażyć naleśniki (lub dzień wcześniej wieczorem) i tylko przełożyć warstwy. Tak będzie najszybciej :)
 
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...